Varikosel Tedavi Ve Yöntemleri Nelerdir


Varikosel Tedavi Ve Yöntemleri Nelerdir

 İnfertilite nedeniyle doktora başvuran hastalarda elle dokunularak yapılan fiziki muayene ya da radyolojik yöntemlerle tespit edilen testis kitleleri patoloji  mevzulu değilse, hastanın sperm değerlerinde bozulma varsa, hasta eşsinde kısırlığa neden olacak bir bulgu yoksa Varikosel tedavisi, radyolojik açık cerrahi, ya da laparoskopik yöntemlerle tedavi yapılabilir.

Varikosel Radyolojik Tedavisi Nedir?  

Radyolojik olarak toplardamar genişlemesi damarları engelleyerek (embolizasyon) metodu daha öncesinden kullanılan birçok vakıada testis damarlarının içine girebilme olasılığı olamadığı için klasik yöntemler tercih edilmektedir. Varikosel cerrahi tedavisinde amaç, hastalık tespit edilen  damarları  bağlanarak testise temiz kan giden toplardamarı, sperm kanalının korunmasını sağlamaktır. 

Varikosel Tedavisinde Uygulanan En İyi Metotlar Hangisidir?

Varikoselektomi erkekte İnfertilite (kısırlık) sebepleri arasında en sık uygulanan cerrahi tedavidir. Genişleyen ve varise neden olan toplardamarların tümüyle çıkarılmasına yönelik uygulanan cerrahi teknikte toplayıcı damarlar bağlanır.

Varikosel tedavisinde uygulanan en iyi metot; varikosel hastalığını nüksetmesi, toplardamar kanlanması ve ameliyat sonrası  testisleri içinde normalden daha fazla sıvı birikmesi gibi Komplikasyonları en az olan Varikosel ameliyatı olanlar ameliyat sonrası sperm değişkenlerinde iyileşme daha yüksek olmalıdır. 


 Bu nedenle ameliyat mutlaka mikroskobu mikrocerrahi tekniğiyle yapılmalıdır. Hastalığın nüksetme olasılığı %1 raddelerinde, iken ameliyat mikroskobu kullanıldığında ise bu oran %15 lerdedir. Bununla birlikte mikro cerrahi metodu ile yapılan operasyon sonucunda doğurganlık %43 lerde iken 2. yılda bu oran %60'lara çıkabilmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Varikosel Çocukluk Ve Ergenlik Çağındaki Belirtileri Nelerdir

Penisteki Eğrilikler Çocuk Sahibi Olmayı Engeller Mi

Her Varikoseli Hastası Kısır Olabilir mi